Over Art Nouveau in Nederland

Op 10 juni wordt wereldwijd World Art Nouveau Day gevierd. Nederland deed in 2018 voor het eerst mee aan die activiteiten. Er waren maar liefst acht musea die tentoonstellingen aan deze periode in de kunstgeschiedenis wijdden, waaronder het Van Gogh museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum in Den Haag en Museum Prinsenhof in Delft. Daarnaast was er een uitgebreide randprogrammering van lezingen, rondleidingen, stadswandelingen, workshops en exposities. Wat is hier aan de hand?!

Art Nouveau is ‘hot’. Dat is niet zo vreemd als men bedenkt dat de stroming eind 19de eeuw is ontstaan als een reactie op de industrialisering en de opkomende consumptiemaatschappij, een herwaardering van de natuur en het ambacht en een zoektocht naar een nationale identiteit. Precies de onderwerpen die ons vandaag óók bezighouden.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er zó veel organisaties in Nederland mee doen aan de viering van Wereld Art Nouveau Dag. Ze hebben veel te vertellen, en nog veel méér om te laten zien. Een overzicht van alle activiteiten die in Nederland worden georganiseerd, vindt u op de pagina ‘Activiteiten Programma‘.